Godt nytt år

Da var vi ferdige med 2013, og kan ta fatt på et nytt år. 2013 var et år det har skjedd mye for min del. Jeg har begynt på ingeniørstudier, og ser frem til fem år på skole. I oktober måtte jeg operere kneet, en operasjon jeg trodde var en liten operasjon, der jeg kunne belaste beinet til smertegrensen første dag etter operasjonen, men som viste seg å være litt mer alvorlig, noe som førte til 9 uker på krykker. Jeg fikk noen rare blikk fra legene når jeg sa jeg skulle på jakt uken etter.

Vi fikk Balder i juni, og vi var borte hos oppdretter for å se på et kull som var ganske unge, men de hadde en igjen fra forrige kull som vi også ville se på. Da vi fikk møtt Balder, ble vi ganske fort enige om at han var den rette. Han var nyskjerrig og aktiv, samtidig som han ikke beit eller var for aktiv. Han var tillitsfull, og kom fort opp i fanget, og elsket å slikke. Vi møtte også moren, som var rolig og fin inne. Alle hundene der var fantastiske familiehunder.

 

Image

Balder på fanget til min søster, hos oppdretter.

Vi var spente på hvordan turen hjem skulle bli, da det var ganske mange timer i bil, med nye ukjente mennesker. Vi fikk han med oss i bilen, og han satt nyskjerrig og fulgte med på hva vi gjorde, og hva som skjedde rundt han. Det kom ikke et pip, eller noe klaging hele turen, og når det begynte å bli sent på kvelden la han seg rolig til å sove.

Image

Her ligger han å sover i midten, med det fine rosa halsbåndet.

Vel hjemme slo han seg fort til ro, og fant fort ut av hvordan ting fungerte. Utrolig oppmerksom og lærevillig, og tvers igjennom en utrolig god familiehund. Han har også fått god sosialisering med andre hunder, og dyr, og får daglige turer i stallen, der han møter både hester, hunder og masse mennesker. Alle like begeistret for Balder.

Image

Her er Balder sammen med min kjæreste

I dag har Balder godt innarbeidede rutiner for når han vil hva, og han elsker å sove, og har ingen problemer med å sove til 9-10 tiden. Når klokken nærmer seg 10 halv 11 på kvelden er det på tide å legge seg, og han får selvfølgelig lov å sove i senga til min mamma, som før vi kjøpte han var fast bestemt på at han skulle sove i bur.

Image

Balder i skogen i ung alder

På grunn av kneskaden, kom jeg sent i gang med jakttreninga, og måtte gå de første turene i skogen på krykker, noe som ikke alltid er helt enkelt. Jeg har litt dårlig samvittighet overfor Balder på grunn av at jeg kom så sent i gang, men vi har fått noen fantastiske turer i skogen mot slutten av året. Vi har fått vært ute i all slags være, men flesteparten av turene har vært i fint og godt vær. Han har fått sin første kontakt med vilt, og da bar det fort ut på 700-800 meter, og var stolt og glad da han fulgte baksporene tilbake til en enda stoltere eier.

Vi hadde en tur til i skogen før jul, og det var fredag 20.desember. Det hadde vært frost hele natten, og når vi kom i skogen var det begynt å regne. Så det var absolutt ikke optimale forhold for Balder. Da vi begynte å gå innover terrenget så viste Balder tidlig at det var noe han fant interessant, men siden det var så nærme veien, og der vi parkerte var jeg litt skeptisk til å slippe, for jeg var redd han skulle løpe rett til bilen, og den traffikerte veien. Jeg bestemte meg for å slippe likevel, og han for innover i skogen, og det var tydelig det var en lukt han syntes var spennende. Jeg så han fulgte noe for han gikk i en bue, men da han kom ut på 200 meter så var det å snu og komme tilbake.

Image

Balder i farta

Vi gikk videre innover i skogen, og mot stedet vi hadde kontakt med dyr.  Da vi nærmet oss, så slapp jeg Balder på ny, og han for på ny i samme retning som den gangen han møtte dyr, så det er tydelig det ferdes dyr der med jevne mellomrom. Denne gangen forsvant han 3-400 meter bort fra meg før han kom tilbake, og han fikk masse skryt. Etter dette merket jeg på han at forholdene var vanskelige, og han var ikke like ivrig på å ut og søke. Så da bestemte jeg meg for at det var på tide å dra hjem, men da vi gikk hjemover, begynte han å dra i båndet, og ville ut og søke. Så jeg slapp han, og han begynte rolig å følge etter et spor. Det gikk ikke veldig fort, men han var nøye, og jeg fulgte rolig etter siden det var i retning bilen. Han jobbet med dette sporet i ca 15 minutter, men til slutt kom han ikke videre, så vi koblet igjen.

På vei nedover kom vi til ei steinrøys som han syntes var spennende, og jeg tenkte med en gang at dette er en plass det kan finnes rev, så jeg slapp han. Han løp forsvant rett opp i røysa og forsvant inn mellom steiner, og fant tydeligvis masse spennende lukter.

Image

Balder i røysa

Vi gikk rolig nedover mot bilen, og han for inn og ut mellom steinene, og plutselig forsvant han opp mellom to store klipper og opp på et stup, der han tydeligvis fulgte en lukt. Jeg så på gpsen at han fulgte noe oppå der, og var igjen ute på 2-300 meter. Da han snudde igjen så fulgte jeg litt med på gpsen hvor han gikk, for stupet var 15-20 meter høyt, og plutselig så jeg han på kanten stående å se ned på meg. Jeg ble skikkelig redd for at han skulle skli utfor, fordi fjellet var sleipt av frosten og regnet, og når han da stod helt på kanten, kjente jeg hjertet begynte å slå skikkelig. Jeg så han løp litt frem og tilbake oppå der, og ville ikke rope på han i tilfelle han skulle komme løpene mot kanten for å se, heldigvis bestemte han seg til slutt for å komme ned igjen samme vei. Det var noen nerverpirrende minutter der, og jeg var utrolig redd han skulle falle utfor.

Image

Stupet

Etter dette kom vi oss ned til bilen, og han var utrolig sliten etter denne turen. Det ble igjen rundt en mil, og jeg er godt fornøyd med det.

Vi var spente på hvordan Balder skulle reagere på nyttårsaften, og her har de begynt mange dager i forveien. De dagene i forveien hadde han ingen problemer med smellene, og han har både vært nærme og sett fyrverkeri når det skjedde. Han syntes ikke det var spesielt gøy når de startet for fullt på nyttårsaften, men han var ikke veldig redd, men valgte å legge seg på badet og slappe av der.

Målene for 2014, er at vi skal begynne å jogge sammen når kneet tåler det, og så er målet et slipp i uka, etter at båndtvang opphører. Jeg har også som mål at vi skal få høre en skikkelig los fra Balder, og det er et mål som også er oppnåelig nå i vinter.

Vi ønsker alle et godt nytt år, og håper alle får fine opplevelser i skogen 🙂

Kom gjerne med kommentarer 🙂

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Godt nytt år

 1. Linko sier:

  Forsøkt å teste bikkja på blodspor ennå? Fin aktivitet nå som rådyrene trenger litt mer hvile. Hva tenker du om å jage han inn på harde også?

  • stefanesdar sier:

   Har ikke testet blodspor, men det er noe jeg kommer til å prøve nå snart. Jeg tenker også å prøve han i harehegn, for jeg vil også at han skal jage hare 🙂 Er desverre lite hare her jeg bor. Har du hund?:) Takker for tilbakemelding

 2. Larsens sier:

  Bra blogg med fine bilder. Gleder meg til å lese videre

 3. Jan sier:

  Gratulerer med flott hund. Spennende å følge utviklingen til hunden din? Kanskje jeg leste litt raskt men kan du kanskje poste litt om hvilke linjer dn stammer fra? Ta kontakt med ringen her nede for organisert blodsportrening.

  Jan

  • stefanesdar sier:

   Hei. Og takk for hyggelig tilbakemelding. Du har ikke lest raskt, har ikke skrevet så mye om linjer enda. Det skal komme en side om Balder snart. Han er etter Røsholmhøgda’s Birk, og SI Kaisa Stina av Elgberget. Så håpet er jo at han skal bli en god rådyrhund 🙂 Ja, jeg merker jeg må komme meg mer inn i miljøet her på sørlandet, da det er mye gode tips å få derfra. Har sett mange av filmene dine, og synes det er kjempeartig og se 🙂 Har du hund du? 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s